Intressant bok: Personal Development for Smart People av Steve Pavlina

Jag fick tips om en bra bok: Personal Development for Smart People av Steve Pavlina. Jag har bara läst den första delen av hans provkapitel (gratis innan man beställer boken), men redan där hittar jag många likheter med vad jag själv har funnit och skrivit om här. T.ex. har han hittat tre grundprinciper som i stort sett alla self-help-läror bygger på, från kostråd och hantering av personlig ekonomi, till andlig utveckling. Principerna är dessa: sanning, kärlek och kraft. Det låter rätt abstrakt, men om man med sanning tänker ”frånvaro av projektioner”, kraft som ”vilja”, och kärlek, ja, det har jag faktiskt inte skrivit så konkret om ännu, för den tycker jag är den svåraste att få grepp om. Om det ens går, vi får se. Och man kan undra om han inte är nära en psykologisk tolkning av kristendomens treenighet (hon är ju förresten också med i Matrix-filmen) här, med sina tre grundbegrepp. Det blir något att fundera över framöver. Kan man måhända förstå filioque-striden i psykologiska termer?

Andra intressanta begrepp som han härleder från dessa grundprinciper är dessa:

  • Auktoritet: sanning + kraft
  • Mod: kärlek + kraft
  • ”Oneness”: kärlek + sanning (denna har jag inte begripit ännu)
  • Intelligens: sanning + kärlek + kraft

Jag har beställt boken, och återkommer med en recension så småningom.

Annonser

2 reaktioner till “Intressant bok: Personal Development for Smart People av Steve Pavlina

  1. Kom just nu att tänka på att för att kunna göra ett fullgott sorgearbete krävs dessa tre. Sanningen för att våga se det som det är. Kärlek för att kunna nå smärtan och kraft för att orka igenom.

    Och om inte dessa finns? Då tror jag sorgen finns kvar där någonstans. Att man inte arbetar den färdigt. Att den kommer tillbaka när man vågar möta den.

Kommentarsfunktionen är stängd.