Existerande eller skapat underliggande lugn?

Jag funderar ibland hur man skall förhålla sig till det där underliggande lugnet som man kan hitta, mer eller mindre ofta. Som Sophia så bra beskriver här, till exempel, när man hittar ”tillbaka” igen. Frågan är om man kan säga att det där lugnet ”finns” så att man ”tar sig tillbaka” till det, eller om det är något som man själv skapar genom att tänka eller handla på ett visst sätt. Och spelar det någon roll, egentligen?

Om man tittar på hur hjärnan fungerar, så är tillståndet av lugn onekligen ett möjligt tillstånd hos hjärnan, åtminstone när man väl tagit sig dit en gång. Och om man alltid levt ”utanpå sig själv”, så kan man ju börja meditera och göra diverse övningar, som tar en dit, även om det inte finns någon garanti för att man faktiskt lyckas med detta. Är det ens vettigt att prata om att lugnet då existerar som en teoretisk möjlighet?

När man väl är där, nere i meditationen, ter sig den upplevelsen som mycket påtagligt existerande. Att bara kalla det ”lugn” är ju en stark underdrift, men vi låter det vara så länge. Så själv säger jag nog att lugnet existerar, och att jag kan ta mig dit. Men på något sätt känns det ändå vettigt att jag genom det jag gör återskapar lugnet.

Nej, jag kommer inte längre på det spåret! Det räcker för denna gång att jag har beskrivit hur svår frågan är, och ifrågasatt om skillnaden är viktig över huvud taget. Någon läsare som har annan bra input på detta?

4 reaktioner till “Existerande eller skapat underliggande lugn?

  1. Är inte det där lugnet helt enkelt mellanrummet mellan tankarna? Det behöver kanske inte vara svårare än så..

  2. Jo, det måste det vara. Och mellan känslorna, förstås. Fast frågan är om detta mellanrum existerar om den underliggande ”egokänslan” konstant ligger där och stör.

    Skapar man då detta mellanrum när man frigör sig från egot, eller fanns det där, dolt, från början?

  3. Lugnet är som ett hem. När du hittat ditt hem kan du komma tillbaka till det, men du kan aldrig komma tillbaka till någonting som du aldrig haft.

Kommentarsfunktionen är stängd.