Intuition och GTD-systemet

David Allen, som är skaparen till systemet Getting Things Done, har kommit ut med en ny arbetsflödeskarta (eng. workflow map) över sitt system för livets informationshantering. Längst ned till vänster står som ”Worst Practice” att ”My intuition is inaccessible”, och det är i princip detta som David vill åt med sitt system. Om man slipper tänka på allt man tycker att man borde göra, utan istället har det organiserat på ett tillgängligt sätt, har man utrymme i hjärnan för att vara kreativ. Själv har jag använt hans system i flera år, och den som gillar att ha många projekt igång samtidigt, både på arbetet och privat, rekommenderar jag att ta en titt på GTD-systemet. Studera först arbetsflödeskartan, och läs sedan Davids bok Getting Things Done.

Som med alla metoder finns förstås risker. Om man tidigare bekymrat sig över alla saker man tycker att man måste komma ihåg, kan man med ett sådant system bekymra sig om man verkligen har koll på allt i systemet, och om detta är det bästa sättet att organisera saker på. För att inte tala om när man inför en teknisk dimension, och använder datorstöd för att implementera systemet; då har man även tekniken att bekymra sig över. Det kan också ta ganska lång tid innan man känner sig bekväm med systemet, och sedan måste man ständigt anpassa det efter sina ändrade behov. Men åtminstone håller man själv i ratten, och styrs inte helt av omvärldens nycker.

Man slipper alltså inte automatiskt sina bekymmer (hade väl varit fint!), utan flyttar dem bara till ett mer abstrakt plan. Hur man låter bli att bekymra sig skall jag skriva om en annan gång. Räcker det så länge att säga att personlig utveckling och meditation är bra även för detta!

Ändring 2009-10-08: Bilden finns inte kvar på sin ursprungliga plats, och det kanske inte är så konstigt, eftersom David Allen just lanserat den ”äkta” varianten, som är till salu på hans webplats. Frågan är om det är värt att köpa den; den är bra mycket dyrare än boken! Men det är alltid roligt att titta på film med David på; den finns här. Jag har uppdaterat länkarna så att de pekar på platsen där man kan köpa bilden istället.

Annonser

3 reaktioner till “Intuition och GTD-systemet

Kommentarsfunktionen är stängd.