Hur man behåller lyckan efter semestern

Svenska Dagbladet rapporterar att semester i stort sett varken gör till eller från för ens personliga lycka. Om inga externa upplevelser nu duger för att göra en lycklig, hur skall man göra då?

Ja, det är väl ingen som har läst här tidigare som blir förvånad när jag rekommenderar var och en att hitta lyckan på insidan. Den finns där, hur illa (eller bra, förstås) man än har det. Genom att meditera och skapa sig en lugn observatör av ens inre tanke- och känsloliv har man en bas för lycka, som är mycket mer hållbar än den allra finaste semesterresa.

Därmed inte sagt att man inte skall åka på härliga semesterresor! Med mitt argument kan man förstås hävda att semester är helt onödigt, men man skall ju inte göra det onödigt svårt för sig, tycker jag. Det kan säkert vara givande att vara eremit eller annan typ av asket ett slag, men inte om man inte har ett konkret syfte med det. Så ha en finfin semester, allihop!

3 kommentarer på “Hur man behåller lyckan efter semestern

  1. Om man letar efter lycka inuti sig själv genom att meditera och vara medveten så blir allt mycket bättre, både jobb och semester. Det är i alla fall något jag upplever, och jag tror inte att det är så specifikt för just mig. Jag gillar hur OSHO säger att man både ska inåt och utåt. Precis som en vänstervinge och högervinge på en fågel behövs både och för att uppnå balans.

  2. Det var en bra liknelse, att båda vingar behövs! Många som ändå har insett att utsidan inte är det enda viktiga verkar inbilla sig att det enbart är insidan som räknas, men då har man ju i princip hamnat lika snett. Ena vingen konkurrerar ju inte med den andra!

  3. Precis! Att sitta i ett kloster och meditera hela dagarna är inte så svårt, det knepiga är att hitta lugnet i kaoset. Om alla vore munkar och nunnor skulle världen gå under. Nästan.

Kommentarer är stängda.